2012-09-03

Hol az igazság? (Médiaviszonyok Magyarországon a rendszerváltástól napjainkig) - előadás és könyvbemutató



Meghívó Turi Gábor "Hol az igazság? (Médiaviszonyok Magyarországon a rendszerváltástól napjainkig)" című előadására és a Kilátások c. könyvbemutatójára, amelyre 2012. szeptember 3-án, hétfőn 18 órakor kerül sor a Magyar Nagykövetség épületében (Osló, Sophus Lies gate 3.).
Milyen szerepet játszott a magyar média a rendszerváltásban, a diktatúra felszámolásában és a szólásszabadság megteremtésében? Miképpen segíti a plurális sajtó az állampolgárok tájékozódását? Szabad-e a magyar sajtó? Vannak-e tárgyilagos, megbízható, mértékadó orgánumok Magyarországon?
Turi Gábor 1951-ben született, Debrecenben él. Pályáját újságíróként kezdte, több lapnál dolgozott újságíróként szerkesztőként, főszerkesztőként. A rendszerváltáskor aktív politikai szerepet vállalt. A fordulatot követően diplomáciai szolgálatba lépett, Londonban kulturális attaséként, Washingtonban sajtóattaséként képviselte Magyarországot. Hazatérve Debrecen alpolgármesterének választották. Ma a Debreceni Egyetem külügyi igazgatója. Újságíróként politikával és kultúrával egyaránt foglalkozott, számtalan cikke jelent meg hazai és külföldi lapokban.

Kilátások című kötetében az 1974-1999 között keletkezett írásainak javát gyűjtötte egybe az átalakulást megelőző és azt követő időszak Magyarországáról. Az országos és debreceni lapokban megjelent írások élményszerűen mutatják be azt a folyamatot, amely a diktatórikus rendszertől a pluralizmus és a jogállamiság megteremtéséig vezette Magyarországot.
„Turi Gábor éles szemű és jó tollú újságíró. Régi írásai nem avultak el, mert kordokumentumok. Hitelesen mutatják be, milyen volt a Kádár-rendszer akkor, amikor a nyugati sajtó elismerőleg nevezte el hazánkat a ’legvidámabb barakk’-nak. Érdemes volt megőrizni őket, és érdemes e könyvet elolvasni - mert tele van tanulságokkal.” – írja Jeszenszky Géza a könyv előszavában.
A könyv a helyszínen megvásárolható.
Kérjük részvételüket a mission.osl@mfa.gov.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek legkésőbb augusztus 30-ig. Ülőhelyeket korlátozott számban, a bejelentkezés sorrendjében tudunk biztosítani.