2013-04-28

Közös tér – Közös örökség, A Kárpát-medence megújuló épített öröksége c. kiállítás megnyitója ápr. 28-án Oslóban




A magyar történelemhez kötődő, határon túli épületek felújítási programját mutatja be az a 10 napig látogatható kiállítás, amelynek megnyitójára 2013. április 28-án, este 6 órakor kerül sor az oslói Magyar Nagykövetségen. 

“Tantum scimus quantum memoria tenemus.” („Annyit tudunk, amennyit az emlékezetünk megőriz.”)

A történelmi Magyar Királyság területén évszázadokon át együtt éltek, dolgoztak és harcoltak a betörő ellenség ellen a magyarok mellett az ország más nyelvű nemzetiségei is: németek, horvátok, szlovákok, románok, szerbek, ruszinok, szlovénok, örmények, görögök és más kisebbségek. A pusztító háborúk után is fennmaradt várak, kastélyok, templomok és ezek belső berendezése a Kárpát-medencében élő népek szorgalmát és tehetségét dicséri, közös örökség.

A magyar kormány támogatásával 1999-ben nagyszabású program indult, elsősorban a sérült, romló állapotú épületek megmentésére, helyreállítására. Ezek zöme a mai országhatárokon túl található, a mai Románia (Erdély), Horvátország, Szlovákia, Szerbia és Ukrajna (Kárpátalja) területén. 

Ezt a munkát mutatja be képeken a

Közös tér – Közös örökség
A Kárpát-medence megújuló épített öröksége

című kiállítás.

Ennek hivatalos megnyitása előtt előzetes bemutatásra hívjuk a Norvégiában élő magyarokat és barátaikat 2013. április 28-a este 6 órára az oslói Magyar Nagykövetségre, (Oslo, Sophus Lies gate 3.) a kiállítást létrehozó alkotók személyes kalauzolása mellett. A kiállítás megtekinthető április 30-a és május 8-a között hétköznap délutánonként 4 és 6 óra között is.

A kép a marosszentimrei református templomot ábrázolja, amely szintén a program keretében újult meg.