2011-11-30

Régi, mai és várható magyar gondok és örömök

Beszélgetések az oslói magyar nagykövetségen

Egy régebbi gyakorlatot felelevenítve nagykövetségünk rendszeres beszélgetéseket indít a norvégiai magyarul beszélő közösség számára havi rendszerességgel.
Egy 15-20 perces  vitaindítót, vagy egy jó félórás "kerekasztal" beszélgetést kötetlen eszmecsere követi, amelyben az idősebbek saját tapasztalatai szembesülnek a fiatalabbak kérdéseivel - egy pohár bor és némi pogácsa mellett.
A helyszín Magyarország Nagykövetsége, általában szerda  du. 6 órai kezdettel.
Az előadásokat gyakran fogjuk vetített képekkel,  video bejátszásokkal  illusztrálni. Vendégeinket egy-egy pohár borral/üdítővel és pogácsával fogjuk megkínálni.
Tekintettel a magyarul nem beszélő barátokra, családtagokra, évente két alkalommal  norvég és/vagy angol nyelvű beszélgetésekre is sort fogunk keríteni.
Az első beszélgetésre ez év november 30-án du. 6 órakor kerül sor.

A téma: Van-e kitörés a trianoni kelepcéből? Hogyan lehet biztosítani, hogy a Magyarországtól elcsatolt területeken élő mintegy két és fél millió magyar megőrizhesse anyanyelvét és kultúráját, beleszólhasson az életét meghatározó törvények és intézkedések meghozatalába és végrehajtásába?
A beszélgetést vezeti Jeszenszky Géza egyetemi magántanár, nagykövet, partnerei  Sárfi István és Sárfi Éva, az Oslói Egyetem Közép-Európa és Balkán-tanulmányok egyetemi oktatója.
Terveink szerint januárban a magyar gazdaság helyzetéről  és kilátásairól lesz szó Csaba László akadémikus, neves magyarországi közgazdász részvételével, márciusban pedig "Mérsékelt és radikális bal- és jobboldal a magyar történelemben és a jelenben"  lesz a téma, az utóbbi beszélgetést norvég és angol nyelven is megrendezzük.
További, 2012-re tervezett témák:
  1. Az 1989/90-es magyarországi  rendszerváltozás - nemzetközi és belső okok
  2. A magyarság  jövője a 2011-es népszámlálási adatok tükrében
  3. Két világháború katonadalok és filmhíradók tükrében
  4. Magyarország - a vonakodó csatlós, vagy az utolsó csatlós? (1939-1945)
  5. Hogyan lett Magyarország kommunista csatlósállam? (1944-1948)
  6. 1956-os forradalmunk. Sikerülhetett volna? Cserbenhagyott-e bennünket a Nyugat?
  7. Mi lesz a Tündérkerttel? A 2012-es romániai választások és az erdélyi magyarság esélyei

Kérem, hogy ezt a programot továbbítsa ismerőseinek!
Minden érdeklődőt szívesen látunk, de a megrendezést segíti, ha aki visszajelzi részvételét amission.osl@mfa.gov.hu címen.
A beszélgetéseken szívesen látja
Jeszenszky Géza nagykövet