2016-02-13

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan - filmbemutató

2016. február 13-án szombaton 18:00 és 20:15 órakor
a Cinemateket-ben    (Dronningens gate 16, 0105 Oslo)

Rendező: Reisz Gábor
Szereplők: Ferenczik Áron (Szentesi Áron), Horváth Miklós (Hamza Miklós), Győriványi Bálint (Győrvári Bálint), Jakab Juli (Eszter), Takács Katalin (Szentesiné Erzsébet), Kovács Zsolt (Szentesi Endre)

A vetítés után beszélgetés a rendezővel és a főszereplővel.

Belépő: 80 (50) korona. Utóbbi azoknak, akik befizették 2016-ra az MBK támogatási díját, vagy van Cinemateket tagsági igazolványuk. Jegyek a Cinemateket pénztárában vagy az interneten vásárolhatók: cinemateket.no vagy filmweb.no

Mindenkit szeretettel várunk!
a norvégiai Magyarok Baráti Köre

Van valami furcsa és megmagyarázhatatlan Budapestben, ami semmiképpen sem az, amit a dizájnos útikönyvek, vagy esetleg a hazai filmek látképei festenek a városról. Az itteni életet súlyos ellentmondások színezik. Még komplikáltabb a helyzet, amikor nem emlékszel, hogy szüleid egyhavi fizetését miként verted el egy átmulatott éjszaka során egy lisszaboni repülőjegyre. Itt tart most Áron 29. évében. Átlagos srácként számtalan kortárs komplexus birtokosa; frissen végzett az egyetemen, barátnője elhagyta, a szülei tartják el, amíg munkát keres, ráadásul miközben az elmúló szerelmen agonizál, valami külső, bizarr tényező mindig felülírja elképzeléseit és megszakítja intim pillanatainak eltervezett linearitását. Áron csak akkor jön rá arra, hogy a káoszban és a kiszámíthatatlanságban mégis tart valahová, amikor elmegy innen. Oda jut, ahová mindenki más: a rendbe, fegyelembe, a szívfájdalom elmúlásába, a 2 centivel a föld fölött járásba. De egy budapesti ezt nem bírja, kell a súly a lelkének, mert ez tartja a földön. Áron végül megtanulja ezt, Lisszabonból hazatérve még utoljára tesz egy próbát arra, hogy létezést produkáljon ebbe a világba, a saját életébe, a maga tempójába, a belátással kiegészülő lázadozásba.
 

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző első játékfilmje elsöprő kritikai és közönségsiker volt. November végén a torinói filmfesztivál zsűrijének különdíját és a közönségdíjat is elnyerte a film. A rangos olasz fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv trófeájával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor alkotása kapta.
 

Torino és +Szibéria után a Szófiában 19. alkalommal megrendezett nemzetközi filmfesztiválon a legjobb rendező díját vehette át Reisz Gábor.