2016-06-06

Évadzáró Okuláré Projekt a Café Mestizoban

TIZENEGYEDIK fordulójához érkezett a városokon és országhatárokon átívelő kortárs dráma ősbemutató sorozat, az OKULÁRÉ PROJEKT!

Az est főtémája: BÚCSÚ

Időpont: 2016. június 6. 19 órától
Helyszín: Café Mestizo, Pilestredet Park 5, 0176 Oslo
A belépés díjtalan.

Évadzáró kiadásunk „búcsúzói” ezúttal is a hazai kortárs szövegírás élvonalából érkeztek hozzánk. Az előző forduló nyertese, Szabó Imola mellett két újabb versenyzőt ismerhettek meg hétfőn este:

- SZABÓ IMOLA JULIANNA
Költő, író, táncelméleti szakíró. Versprózákat és meséket ír, szöveg/tánc/réteg videókat készít, összművészeti projektekben vesz részt. Kutatási területe: a kontakt tánc. Emellett kiadványtervezéssel foglalkozik. –betűéspixelrakodómunkás- Táncművészetit végzett, publikál az ÉS-ben, a Tiszatájban, az Új Forrásban stb. Tervezőgrafikusként dolgozik. Két kötete jelent meg: a Varratok (2014) és a Kinőtt szív(2015). Móricz-ösztöndíjas, Szép könyv okleveles, és Aranyvackor-nyertes (Metzing Eszter grafikussal) alkotó. Jelenleg Ede, a kekszidomár című meseregényén és a verspróza regényén dolgozik.

- PÁLFFY ZSÓFI
Marosvásárhelyi vagyok, 3 éve élek Veszprémben. Teatrológia alapszakot és drámaírás mesterit végeztem a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetemen. Fesztiválok, felolvasószínházi bemutatók vannak mögöttem, legutóbbi színházi munkám a veszprémi Mag Műhely Égszinkék című előadása volt. Közöltem a Látóban és a Tempevölgyben, színházi kritikat írok a Séd folyóiratba, 2015ben részt vettem a POSZTon Vilmos-díj jelöltként a Kék virsli című drámámmal. Mindeközben értékesítő vagyok a K&H Biztosítónál. Szeretek táncolni, futni, szeretem a barátaimat, a jó zenét, a családomat. Azon dolgozom, hogy jobb ember legyek.

- VÁRADI SZABOLCS
1993 óta a kaposvári Csiky Gergely Színházban dolgozom. a gyerekeim életkorával együtt haladok - most épp Mici tíz és Rézi hét éves. (van egy nagyobb is, de ő már "nem számít" - Panni húsz és egyetemista). A két kicsi által főleg mesedarabokat írok, amik többnyire be is mutatódnak a színházban: Lúdas Matyi, Holnemvoltfa, Továbbisvan. Ezeket én is rendeztem. Ezen kívül volt még egy Bűvös erdő meg Hókirálynő, meg a kakukktojás Tom Stoppardom, a Rosencrantz és Guildenstern halott, ez persze nem gyerekeknek. Idén Bagossy László Sötétben látó tündérét rendeztem meg. Ahogy nőnek, úgy növök én velük - ki tudja, hamarosan lehet, hogy ráfanyalodok a ma oly népszerű ifjúsági előadások létrehozására is.

Az Okuláréról bővebben:

Az OKULÁRÉ PROJEKT független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában megvalósuló, város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat.

A szervezők kéthavonta minden alkalommal kortárs drámaírókat kérnek fel arra, hogy egy aktuális, előre megadott témáról írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost. Eddig születtek már egyfelvonásosok például a segítségről, az identitásról, a szerelemtelenségről az újrakezdésről, vagy a flörtről.

Ezeket a darabokat egyszerre átlagosan 15-19 városban az ottani színészek a saját közönségüknek ugyanabban az időpontban felolvassák. A jelenleg részt vevő városok: Budapest, Oslo, Paks, Szeged, Hódmezővásárhely, Győr, Miskolc, Mezőkövesd, Debrecen, Calgary, Brno, Berlin, Isaszeg, Kaposvár

A felolvasások után mindenhol beszélgetés következik, ahol a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett a helyi közönségnek aznap este a legjobban. Az est végén internetes körkapcsolással minden helyszín néhány mondatban összegzi a tapasztalatokat, a voksolás eredményét, és a beszélgetések legfontosabb gondolatait.

Az OKULÁRÉról bővebben itt olvashattok: http://amargant.wix.com/amargant#!okulareprojekt/ckiy
vagy a FACEBOOK OLDALUNKON: https://www.facebook.com/okulareprojekt/?fref=ts

Szeretettel várunk mindenkit egy kis irodalmi kávéházi élményre és beszélgetésre!
Üdvözlettel:   Bozó Szilvia