2012-06-05

A norvégiai magyarok megemlékeznek a Hell-Sajnovics expedícióról



Mintahogy korábbi cikkünkben írtuk, a Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesület több akcióval is megemlékezik Hell Miksa és Sajnovics János 1769-es expedíciójáról.
Az expedíció jelentőségét az adja, hogy korának egyik legelismertebb csillagásza, Hell Miksa végezte a legpontosabb megfigyeléseket 1769-ben a Vénusz-átvonulás során, jelentősen segítve a Nap és a Föld közötti távolság meghatározását; míg Sajnovics János a számik között folytatott nyelvkutatásokat, megalapítva a finnugor nyelvrokonság elméletét.
Idén, 243 évvel a Hell-Sajnovics féle expedíció után ismét bekövetkező Vénusz-átvonulás jegyében,Egyesületünk két norvégiai magyar egyesülettel, a NUFO-val és MBK-val karöltve saját tervezésű és kivitelezésű emléktáblát helyez el a vardői városháza falára; szignált, sorszámozott, emlékborítékot jelentet meg, valamint közreműködik a két magyar tudós bélyegének kiadásában és terjesztésében.

bélyegek rajzait felkérésünkre Szikra Ágnes, budapesti grafikus készítette. A Norvég Posta által kiadott belföldi, A-típusú, Norvégiában 20 grammig érvényes Hell és Sajnovics bélyegeket 8-8 db-os füzetekben lehet megrendelni. (A Hell bélyegek füzete csatolmányként szerepel.) A füzet ára 150 NOK, a Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesület tagjai számára 120 NOK.
Szintén Szikra Ágnes készítette felkérésünkre azt az akvarell-festményt, amely sorszámozott, valamint a művésznő által szignált díszborítékon szerepel. A 100 db borítékra a vardői észlelés során feltüntetjük a Vénusz helyét a napkorongban, az ehhez tartozó pontos időponttal. A borítékot egy-egy Hell- és Sajnovics-bélyeggel is díszítetjük.
A díszboríték ára 200 NOK, az Egyesület tagjai számára 170 NOK.
A bélyegeket és a borítékokat Egyesületünk elérhetőségein (kulturhistorie(kukac)hotmail(pont)no e-mail címen, vagy a +47 906 33 439-es telefonszámon) lehet megrendelni, majd azokat postai úton (a megrendelő költségén), vagy személyesen juttatjuk el az igénylőknek.
A bélyegek és a díszborítékok terjesztéséből származó többletbevételt Egyesületünk az emléktáblaköltségének fedezésére fordítja. Az emléktáblát a norvégiai magyarok nevében, és egyesületeinek támogatásával, a rendezők kérésére a Vénusz-átvonulás fesztivál és szakkonferencia ünnepélyes megnyitójának keretében adjuk át 2012. június 5-én.
Az emléktáblát ezután a vardői városháza falán helyezzük el, a városi önkormányzat által kijelölt helyen, egy már meglévő szlovák tábla mellé, melyen Maximilián Hell neve mellett a szlovák állami címer ékeskedik.
Emléktáblánk kihelyezése kapcsán a megemlékezés mellett Egyesületünket az is motiválja, hogy a köztudatot visszafogott módon ugyan, de félreérthetetlenül emlékeztesse Hell Miksa magyar voltára, hiszen ő magyarnak vallotta önmagát.
Az emléktábla saválló acélból készült 60x50 cm méretben, 8 mm vastagsággal, súlya 20 kg. Ennek az acéltípusnak életideje 1000 év. A szöveg betűit nagynyomású vízsugárral vágták ki. Üvegszórás után elektró polírozással kezelt, így tábla vizuális hatását a téli napsugárban csillámló havas tájhoz lehet hasonlítani. A táblára 16 cm átmérőjű aranyszínű napkorongot szerelünk, benne a fekete Vénusszal. Fényképünk még nincs róla, szemléltesse a csatolmányként szereplő rajz.
A Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesület elnöksége