2012-05-10

Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesület alakult



Örömmel tesszük közzé, hogy 2012. május 10-én megalakítottuk a Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesületet (norvégul Norsk-Ungarsk Kulturhistorisk Forening).
Szervezetünk célja és jellege: „közös norvég-magyar kultúrtörténeti események felkutatása, feljegyzése és bemutatása.
Az Egyesület politikailag, vallásilag és világnézetileg semleges, tevékenységét a norvég törvények keretein belül, és mindkét ország kultúrájának teljes körű tiszteletben tartásával folytatja.” (Részlet az alapszabályzatból.)

Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesülettel nem kívánunk konkurense lenni a meglévő norvégiai magyar szervezeteknek. A kultúrtörténeti eseményeken kívül nem tervezzük a már működő magyar szervezetek által végzett tevékenységeket programunkra tűzni. Az együttműködés jegyében Egyesületünk kezdeményezője felajánlott egy-egy elnökségi tagsági pozíciót a Norvégiai Magyarok Baráti Köre (MBK) és a Norvég-Magyar Egyesület (NUFO) képviselője számára. A lehetőséggel az utóbbi szervezet élt.
Egyesületünk nem tudományos, hanem elsősorban ismeretterjesztési feladatokat kíván ellátni, ugyanakkor a későbbiekben szeretnénk kutatásokat is támogatni, összefogva más magyar szervezetekkel.
Szervezetünket bejegyezték (regisztrációs száma: 998384451), és 2012. május 17-től hivatalosan is működhetünk.
Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesület nyitott szervezet, így sorainkba várunk bárkit, aki alapszabályunkat elfogadja, függetlenül attól, hol él.
Idén a következő norvég-magyar vonatkozású eseményekről kívánunk megemlékezni:
Hell Miksa és Sajnovics János által vezetett, az 1769-es Vénusz-átvonulás megfigyelésére szervezett expedíció (MBK és NUFO együttműködéssel);
- Bartók Béla 1912-es norvégiai utazása (Bartók a stockholmi olimpia elől „menekülve” jött át Norvégiába, és utazott végig a nyugati partok mentén - élményeit Kodálynak írta meg);
1872-74-es osztrák-magyar északi-sarki expedíció (Tromsöből induló, és Vardőbe érkező expedíció során fedezték fel a Ferenc József-földet);
Mensen Ernst, norvég síelő és maratoni futó 1837-es, pesti bemutatója (a hazai sísport története ezzel az eseménnyel kezdődik).
Egyesületünk jelenleg gőzerővel dolgozik azon, hogy méltóképpen megünnepeljük a Hell-Sajnovics expedíciót.
VII. Keresztély dán király kérte fel – mint korának egyik legelismertebb csillagászát –, Hell Miksát, hogy aVénusz Nap és Föld közötti átvonulásának tanulmányozására Vardőbe expedíciót szervezzen. (Többek között a Nap és Föld közötti távolság kiszámításához volt nagyon fontos a megfigyelés sikeressége.) Hell a Vénusz átvonulást sikeresen észlelte. Mindeközben Sajnovics János, Hell jezsuita társa pótolhatatlan nyelvi és néprajzi kutatásokat végzett a számik között, felvetve a magyar-számi nyelvrokonság kérdését. (Az expedícióról bővebben a mellékelt anyagban olvashat.)
Az expedícióra való megemlékezés apropóját az adja, hogy 243 év után, 2012. június 6-án a Vénusz újból átvonul a Nap és a Föld között. Ebből az alkalomból nagyszabású fesztivált és szakkonferenciát rendeznek Vardőben.
Egyesületünk az MBK-val és a NUFO-val egyetemben, a fesztivál keretében az expedíció emlékére táblát avat fel a vardői városháza falán. Jelenleg szervezzük egy, a témában szakértő történész előadását június 5-ére, fél kettes kezdéssel.
Megrendelésünkre és Szikra Ágnes, budapesti grafikus rajzai alapján a Norvég Posta belföldi, A-típusú, Norvégiában 20 grammig érvényes bélyeget adott ki mind Hell Miksáról, mind Sajnovics Jánosról. A bélyegeket Egyesületünkön keresztül lehet megrendelni és megvásárolni.
Szintén Szikra Ágnes készítette felkérésünkre azt az akvarell-festményt, amely sorszámozott, szignált díszborítékon szerepel. A 100 db borítékra a vardői észlelés során feltüntetjük a Vénusz helyét a napkorongban, az ehhez tartozó pontos időponttal.
A borítékokból és a bélyegekből befolyó plusz bevételeket Egyesületünk a táblaállítás költségeire fordítja. A bélyegek és a borítékok vásárlásának részleteiről napokon belül felvilágosítást adunk.
További információ az egyesület tevékenységeiről, működéséről a kulturhistorie(kukac)hotmail(pont)no e-mail címen és a (+47) 906 33 439-es telefonszámon kérhető.
Molnár Gábor, elnök
Ui: Az írás halványabb szürke mondatrészei, vagy szavai linkelési, továbblépési lehetőségeket tartalmaznak.