2012-04-24

Nádas Péter Oslóban


Április 24-én kedden este 7 órától, a Litteraturhuset vendége lesz Nádas Péter, az utóbbi időben Nobel-díjra is esélyesnek tartott író.
A szervezők mindenkit szeretettel várnak!
 «Péter Nádas er et geni», skrev The New York Review of Books da romanen Erindringens bok kom i begynnelsen av 90-årene. Den amerikanske essayisten Susan Sontag hevdet boka var «den største romanen skrevet i vår tid», og Péter Nádas, som er en av Ungarns viktigste forfattere og intellektuelle, fikk sitt internasjonale gjennombrudd. 
 Nå nevnes Nádas ofte som en kandidat til Nobelprisen i litteratur. Hans hovedverk, Parallelle historier, betegnes som det 21. århundrets Krig og fred i hjemlandet og nyoversettes i disse dager til norsk. Verket er tredelt, og første del, Den stumme provinsen, har allerede kommet ut og fått mye og god omtale her hjemme. 
Totalt teller romanen 1600 sider og skildrer livsløpet til et trettitalls personer fra mellomkrigstiden og til Berlinmurens fall. Fortellingen rommer et mylder av stemmer, tanker, erfaringer og begjær. Samtidig formidles Europas historie i det 20. århundret. Romanen stiller også provoserende spørsmål. For hvor frie er menneskene i samfunn som tross alt er så preget av sterke disiplinerende krefter?
Nádas skulle egentlig besøkt Litteraturhuset høsten 2011, men arrangementet ble da utsatt. Det er derfor ekstra gledelig at han tar turen nå for å snakke med Helge Jordheim om sine europeiske menneskeskjebner og romanen han brukte tjue år på å skrive.