2012-10-29

Vetítéssel kísért bemutató 1944 magyar tragédiájáról 2012. okt. 29-én, hétfőn, este 6-kor Magyarország Nagykövetségén


1944 az egyik legfeketébb esztendő a magyar történelemben. Annak megakadályozására, hogy Magyarország, „a vonakodó csatlós” (Montgomery budapesti amerikai követ találó megfogalmazása) szakítson a náci Németországgal, március 19-én Németország katonailag megszállta Magyarországot. A Gestapo prominens politikusok, országgyűlési képviselők, ismert náciellenes személyek százait tartóztatta le, többségüket Németországba szállították és/vagy meggyilkolták. A Sztójay-vezette Quisling-kormány a hirhedt Eichmann irányításával félmillió zsidó vallású vagy származású magyart embertelen körülmények között Auschwitzba deportált, ahol meggyilkolták őket. Szeptemberben a front elérte Magyarországot, az ország fél éven át hadszíntér lett. A magyarság háborús embervesztesége egy millió fő, az össznépesség majdnem egy tizede!

Idén -  magyar kezdeményezésre – világszerte megemlékeznek a svéd Raul Wallenbergről, aki egyik volt azoknak, akik hozzájárultak sokezer budapesti magyar zsidó megmentéséhez. Oslóban október 30-án az itteni Holokauszt Központban, december 3-án pedig a svéd, az amerikai és a magyar nagykövetség szervezésében a Voksenasen Központban lesz konferencia Wallenberg emlékére.

Az 1944-es év hátteréről és a történtekről képek és filmbetétek kíséretében beszélget Jeszenszky Géza nagykövet az egyik konferencia előadójával, Karsai László szegedi egyetemi tanárral most hétfőn est 6-kor.

Ülőhely biztosítása érdekében visszajelzést kérünk a mission.osl@mfa.gov.hu címre október 29 délután 3 óráig.