2013-04-05

Irodalmi est


Jeszenszky Géza, Magyarország nagykövetetisztelettel meghívja Önt és hozzátartozóit
a Magyar Írószövetség irodalmi estjére.
 Vendégeink:
Barna T. Attila           Prágai Tamás             Szálinger Balázs             Temesi Ferenc             Végh Attila
  A beszélgetést Kovács Ferenc vezeti

A rendezvényre 2013. április 5-én pénteken 18.00-kor kerül sor Magyarország Nagykövetségén (Sophus Lies gate 3, Oslo 0244)
Kérjük részvételüket a mission.osl@mfa.gov.hu e-mail címen jelezni szíveskedjenek

Barna T. Attila 1971-ben született Vácon. Húsz éve publikálja verseit irodalmi folyóiratokban és antológiákban. Első, 1997-ben napvilágot látott Senkinémasága című kötetéért a Magyar Írószövetség Költői Szakosztálya javaslatára a Borsos Miklós Alapítvány Verskarácsony-díjjal tüntette ki. 2003-ban jelent meg Félárbocon című második, 2005-ben Valami jön című harmadik kötete. 2008-ban a Nagy Gáspár emlékére írt verséért Salvatore Quasimodo-különdíjat kapott. 2013-ban Bella István-díjjal tüntették ki. Negyedik kötete előkészületben van a Magyar Napló Kiadónál. 
Prágai Tamás 1968-ban született Budapesten, Pázmándon él. Író, költő, irodalomtörténész. Több irodalmi lap szerkesztője és munkatársa volt, köztük a Polisz, a Szépirodalmi Figyelő, a Kortárs (folyóirat) (2002–2007), illetve a Napút (1998–) és a Képírás (2009–) folyóiraté. Írásai (vers, széppróza, irodalmi kritika, tanulmány, tárca, esszé és műfordítás) 1990 óta jelennek meg irodalmi folyóiratokban. Az irodalomtudomány doktora (2005), irodalomkritikai írásaiban főként kortárs költészettel foglalkozik.
Szálinger Balázs költô, 1978-ban született. Nagy témája a közélet és a magánélet egymástól elválaszthatatlan egységellentéte. A feszült egymásrautaltságot humorral és iróniával, sokszor a történelem segítségével oldja fel, ez távolítja és nagyítja a Köztársaság tétjét: hogyan tudunk hitelesen megszólalni privát dolgainkról a nyilvánosság előtt? Hogyan lehet közünk saját magunkhoz a mindenkori többieken keresztül? (Köztársaság – líra, dráma, epika; Magvetô Kiadó, 2012)
Temesi Ferenc vagyok, 1949-ben születtem Szegeden. Itt végeztek velem az iskolák is. 1971-ben ösztöndíjjal a Londoni Egyetemen tanulhattam. Angolul, franciául, oroszul, kevésbé mandarin kínaiul beszélek, olvasok. 1974-ben végeztem a JATE Bölcsészettudományi Karán, magyar-angol szakon. 1974-ben az ELTE Egyetemi Könyvtárában dolgoztam. 1975-ben a Fiatal Művészek Klubja művészeti vezetője voltam. 1975-ben Móricz Zsigmond-ösztöndíjat kaptam, azóta szabadfoglalkozású író vagyok. Jelenleg a Magyar Írószövetség választmányának tagja, a magyar PEN Club alelnöke és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja vagyok.
Végh Attila (Budapest, 1962–) József Attila-díjas magyar költő, próza- és esszéíró, publicista, szerkesztő. Gödöllőn az Agrártudományi Egyetemen, valamint Debrecenben filozófia szakon szerzett diplomát. Verseket, novellákat, filozófiai esszéket és tanulmányokat ír, publicistaként pedig filmkritikát, interjút, tárcát és recenziót is. Első versei az Élet és irodalomban jelentek meg. Folyamatosan a Mozgó Világban kezdett verseket és esszéket publikálni, a nyolcvanas években. Fotói is itt jelentek meg.