2013-04-30

Magyar filmklub Oslóban - május 3-án Angi Vera

“A sztálini diktatúra Magyarországon” Történelmi Filmklub 5. rész  

ANGI VERA 
– Gábor Pál filmje – 
feliratos kópia 

Magyarország Nagykövetsége szívesen látja a Norvégiában tartózkodó magyarokat és a más nyelven értő ismerősöket is 2013. május 3-án, pénteken, 18 órakor a Nagykövetség épületében (Sophus Lies gate 3, 0244 Oslo). 

Kávézás, a hozott sütemények elfogyasztása után Vörös Tamás első beosztott ismerteti a május 2-14. között a Visegrádi csoport aktuális elnöklő országa, Lengyelország által rendezett "Filmkomédiák a vasfüggöny mögül" c. programot, majd Kovács Ferenc, a Filmklub vezetője Gábor Pál rendező munkásságát ismerteti. 

“Verában megfogalmazhatatlan szorongás ült. Mindenfelől védtelennek érezte magát. Az arcok csak álarcok. Nem lehet tudni, mi rejtőzik mögöttük. A szavak is jelképessé válnak, értékük köznapi logikával nem mérhető. Az emberek szerepet cserélnek. Mindenkitől félni kell, ezek itt egy nagy megfigyelő szervezet sejtjei. Körülkerítve, befalazva érezte magát. Most majd lakolnia kell bűneiért, visszafelé, csecsemőkoráig. Éneklő hangon felsorolja, mikor mit követett el, mikor hazudott, mikor lopott, hogyan vétett a társadalom törvényei ellen. Ezek a bűnök beleégtek a bőrébe, nem tagadhat, szövettanilag bármikor kimutathatók. S ennek most jött el az ideje.” (részlet Vészi Endre Angi Vera c. elbeszéléséből) 

Jeszenszky Géza nagykövet kommentálja a vetítés után a látottakat.