2013-10-12

Dokumentumfilm az Osztrák-Magyar Északi-sarki Expedíció és a Ferenc József-föld felfedezése évfordulójának vardø-i megemlékezéséről a Duna TV-n, okt. 11-én



A Duna TV a vártnál sokkal gyorsabban, október 11-én, pénteken 16.30-kor mutatja be 2013. szeptember 2-4 között, Vardø-ben készült dokumentumfilmet. A 7-8 perces film az Osztrák-Magyar Északi-sarki Expedíció és a Ferenc József-föld felfedezése 140. éves jubileumának megemlékezését hivatott dokumentálni.
A helyszín aktualitását az adta, hogy az expedíció a sarkvidéki két éves élet-halál harc győzteseként, Vardø kikötőjében ért vissza az európai kontinensre, 1874. szeptember 3-án. Az expedíció 1872-ben hagyta el a kontinenst, 1873-ban fedezte fel a Ferenc József-földet.

A Norsk-Ungarsk Kulturhistorisk Forening (Norvég-Magyar Kultúrtörténeti Egyesület) kezdeményezésére a Norsk-Østerriksk Selskap (Norvég-Osztrák Társaság), a Norsk-Kroatisk Forening (Norvég-Horvát Egyesület), a Norsk-Tsjekkisk Forum (Norvég-Cseh Fórum) és a Vardø Kommune közel másfél évig együtt munkálkodott a megemlékezés megrendezésén. Sikerült az egykori expedíció leszármazottjainak jó részét meghívni és vendégül látni, az expedíció magyar, osztrák, horvát, cseh, német, norvég és orosz szakértőinek előadásait megszervezni, emléktáblát állítani. A megemlékezés tudatosította az expedíció osztrák, magyar, cseh tisztjeinek, horvát és olasz legénységének, norvég tagjának valamint orosz megmentő hajójának szerepét. A rendezvény konferencia részének legfontosabb üzenete, hogy a különböző nemzetiségű emberek együttműködési hajlandósága és akarata jéghegyeket tud mozgatni, sikereket elérni, és nem utolsó sorban emberi kapcsolatokat kovácsolni.

A filmet 2013. október 11-én, 16.30 kor kezdődő Térkép című műsorban adják le. Maga a műsor kb. 35 perces, a dokumentumfilm hossza kb. 7 perces. Az alkotást a Duna TV műholdas adásán kívül a dunatv.hu honlapon on-line, vagy később a
http://www.dunatv.hu/musor/videotar?vid=770910&pid=27941 linken (a műsorban a film 10.40-nél kezdődik) lehet megtekinteni.

A filmet utólagosan Molnár Gábornál, a Norsk-Ungarsk Kulturhistorisk Forening elnökénél (e-mail cím: post@kulturhistorie.info) lehet megrendelni.

Fotók: Svein Hågensen és Wikimédia Commons