2016-09-10

CSALOG ZSOLT: CSENDET AKAROK - A BUDAPESTI KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

2016. szeptember 10., szombat 18 óra
Eilert Sundts gate 37, 0259 Oslo

Előadja Fullajtár Andrea
Közreműködik: Nagy Viktor
Rendezte: Zsámbéki Gábor

Az előadást 12 éven felülieknek ajánljuk.
Jegyek: 90/150 kr
Mindenkit szeretettel várunk
A norvégiai Magyarok Baráti Köre

Csalog Zsolt,  Író, szociológus, szociográfus, 1935-1997
«Az író, amikor ír, általában fantáziájára hagyatkozik, vagy személyes emlékezetének törmelékéből építkezik. Nekem gyenge az emlékezetem, és a képzelőerőmet se tartom sokra: szívesebben dolgozom élő modellről. "Dokumentumot" írok, létező, egyedi alakok portréit rajzolgatom. Ez a nőalak, Etelka, aki itt megszólal, ha jól végeztem magam vállalta dolgomat, élethűen és egészen olyan, mint az a valóságosan köztünk élő budapesti hajléktalan asszony, akivel találkoztam, aki mesélt nekem, beavatott élete drámájába: ezt az igazi "mesét" ketten írtuk. Hogy ő, Etelka miért nyílt meg előttem, csak találgatni tudom.»
„Az ezredvégi szociográfia nemcsak irodalmi szempontól jelentős, hanem hordozott egyféle politikai üzenetet is, életmóddá, magatartásformává kellett váljon, hangsúlyosabban, mint elődeink esetében, és bár többen voltunk, akik ezt az írásmódot választottuk, mindenki tudta, igazából ő a valódi. Nem volt hozzá könyörületes a sors, sem írói, sem emberi pályáján…” (Tar Sándor)

Fullajtár Andrea
Budapesten született. Eredetileg magyar-francia szakos tanárnak készült, de a tanárképzés helyett előbb a Nemzeti Színiakadémián töltött két évet, majd a Színművészeti Egyetemen szerzett diplomát 1998-ban. Ekkor már két éve játszott a Katona József Színházban. Bár kedveli a könnyedebb szerepeket, sokan elsősorban nagy tragikát látnak benne.
„Amennyire várom, annyira félek is a tragika-szerepektől, mert a gyakorlat azt mutatja, hogy azok a színésznők, akiknek ez a szerepkörük, nagy magánéleti tragédiák, hirtelen törések után jutnak el ide. A bajokból persze kimásznak, mert erősek, éppen ezért tragikák, de szinte mindegyikük súlyos titkokat hurcol be a színpadra.”
Ma is a Katona József színház társulatának tagja.Zsámbéki Gábor - 1968-ban diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendező szakán. 1968-tól a kaposvári Csiky Gergely Színház rendezője, főrendezője, majd igazgatója. Ezután a Nemzeti Színház vezető rendezője, majd 1982-től a Katona József Színház művészeti vezetője, 1989-től pedig igazgató-főrendezője. 1979 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1989 óta tagja az Európai Színházak Uniója Alapító bizottságának, 1998 óta a szervezet elnöke. Rendszeresen rendez külföldön, többek között dolgozott Kubában, Csehszlovákiában, Finnországban, Németországban, Izraelben és Norvégiában.